رئیس اتاق کرمان گفت: وجود زیرساخت هایی مانند برق، آب و جاده مهمترین پیش نیاز توسعه معادن جنوب کرمان است.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کرمان، سیدمهدی طبیب زاده در هشتادو یکمین نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی با موضوع بررسی مسائل و مشکلات معادن جنوب استان، افزود: اگر قرار باشد معادن جنوب کرمان نیز همچون شمال استان، نقشی در توسعه نداشته باشند، زیر زمین و بدون اکتشاف بمانند، بهتر است. وی با بیان اینکه باید از اشتباهات صورت گرفته در معادن شمال استان درس گرفت و آنها را در معادن جنوب استان انجام نداد، اظهار کرد: اتاق کرمان آماده است تا برای رقم زدن فصل نوینی از معادن جنوب استان نقشه راهی تدوین و به انجام فعالیت ها کمک کند. طبیب زاده، تصریح کرد: باید در بخش معادن جنوب پس از احداث و تکمیل زیرساخت ها؛ اکتشاف، بهره برداری، صنایع تبدیلی و ارزش افزوده را در منطقه ایجاد کرد تا با کمک مسئولان فرایند توسعه معادن در جنوب کرمان کامل شود.
رئیس اتاق کرمان با تاکید بر اینکه در معادن جنوب حداقل زیرساخت ها وجود ندارد،گفت: شرکت ایمیدرو از سال ۹۷ قرار است خط برق در ساردوئیه جیرفت احداث کند اما به عنوان ثروتمندترین سازمان کشور از ایجاد ۷۰ کیلومتر خط انتقال برق برای ساردوئیه بازمانده است. وی ادامه داد: در معادن جنوب استان علاوه بر زیرساختها، همکاری دستگاه ها و قوانین معادن نیز با مسائلی روبرو هستیم که خوشبختانه حمایت دستگاه قضا را برای رفع این مسائل داریم.
طبیب زاده، با اشاره به اینکه اغلب اقتصاد جنوب استان بر پایه کشاورزی است، خاطرنشان کرد: اقتصاد کشاورزی در جنوب استان ضمن کاهش آبهای سطحی و زیرزمینی، نتوانسته توسعه محسوسی در جنوب استان کرمان به وجود آورد و برای توسعه منطقه امیدی به کشاورزی نیست. وی افزود: علاوه بر جایگزینی معادن به جای کشاورزی، بایستی در حوزه بهره وری و کشت جایگزین در جنوب استان کرمان کار شود زیرا روند فعلی توسعه این منطقه را با مشکل روبه رو میکند.
صدور پروانه اکتشاف برای ۱۰ پهنه معدنی جنوب کرمان
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان در ادامه این نشست گفت: دو ظرفیت مهم جنوب استان کشاورزی و معدن است که در کشاورزی سالانه ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول تولید می شود و باید صنایع فرآوری کشاورزی توسعه یابد. مسلم مروجیفرد افزود: ۳۰ درصد مجوزهای صنایع جنوب برای کشاورزی و ۱۵ درصد برای خدمات حوزه کشاورزی صادر شده است. وی ضمن انتقاد از عدم پرداخت تسهیلات بانک ها در این حوزه بیان کرد: نبود زیرساخت ها، عدم همکاری مناسب دستگاهها به دلیل بروکراسی های اداری و قوانین دست و پاگیر در معادن جنوب کرمان از مهمترین مشکلات این حوزه است.
وی افزود: ۲۰ نوع ماده معدنی از جمله تیتانیوم، مس، کرومیت،آهن، سنگ چینی، منگنز، آهک و طلا در جنوب استان کرمان شناسایی شده اند که در این راستا ۱۴ پهنه مشخص شده، برای ۱۰ پهنه به نتیجه رسیده و پروانه اکتشاف صادر شده است. مدیرکل صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان بیان کرد: ۳۱۴ پرونده اکتشاف، ۹۸ گواهی کشف و ۱۱۰ پروانه بهرهبرداری معدن در جنوب استان کرمان وجود دارد و ۵۵ مجوز صنایع معدنی صادر شده است. مروجیفرد تصریح کرد: اکثر معادن جنوب کرمان تا چند سال قبل درگیر معارض محلی بودند اما در حال حاضر به دلیل اشتغالزایی صورت گرفته در معادن،کمتر از ۱۰ درصد معادن درگیر معارضان محلی هستند و تا پایان سال یکهزار شغل جدید نیز ایجاد میشود.
ایمیدرو به حق استان کرمان ظلم میکند
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست گفت: ایمیدرو به حق استان کرمان ظلم میکند که باید برخورد جدی با این سازمان صورت گیرد زیرا نقدینگی را از استان خارج و کاری انجام نمی دهد. محمدمهدی زاهدی، از رسانه ها درخواست کرد کمکاری ایمیدرو را برای توجه بیشتر وزیر صنعت و معدن اطلاعرسانی کنند و ادامه داد: اگر ایمیدرو این وضعیت بیتوجهی به استان را ادامه دهد، به اجبار نگاه دیگری به وزیر خواهیم داشت. وی همچنین بیان کرد: اگر شرکتهای مربوط به ارزیابی ها و بررسی های محیطزیستی توسعه یابد با تخصص بیشتر و در زمان کمتر به پروژهها رسیدگی خواهد شد.
سازمان های ایمیدرو و زمینشناسی محدودههای معدنی را بلوکه نگه داشتهاند
در ادامه این نشست رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: شرکت ایمیدرو و سازمان زمین شناسی باید اطلاعات پایه و تخصصی تولید کند و در اختیار سرمایهگذاران قرار دهند، اما متاسفانه تبدیل به سازمان هایی شده اند که محدوده های معدنی را به عنوان بلوکه در اختیار خود قرار داده اند. محمدرضا پورابراهیمی، با تاکید بر اینکه اطلاعات اولیه و پایه معادن در همه دنیا توسط دولت تعیین می شود، افزود: عمده عملیات اکتشافی مانند اکتشافات ژئوفیزیک هوایی و ژئوشیمیایی باید توسط این دو سازمان انجام می شده و در حال حاضر این پرسش مطرح است که این اطلاعات اکتشافی برای جنوب کرمان کجاست؟
وی ادامه داد: تحولات در جنوب با تغییر در نقشه راه این دو سازمان رقم میخورد که اگر اطلاعات لازم را عرضه کنند، حتما بخش خصوصی زیرساخت ها را تامین می کند. پورابراهیمی افزود: همچنین اصلاحات قانون معادن و عدم اجرای تبصره ۲ و ۳ ماده ۲۰ این قانون می تواند به ایجاد تحولات در معدن جنوب کمک کند.
از ظرفیت قوانین فعلی باید استفاده کرد
در پایان این نشست استاندار کرمان گفت: با پیگیری پروژه های انتقال آب به استان و راه اندازی بازار آب، بخشی از مسائل تامین آب صنایع به ویژه صنایع معدنی استان حل خواهد شد. محمدمهدی فداکار، ضمن قدردانی از هماهنگی مدیریتی در جنوب استان افزود: برای تامین زیرساخت های پروژه ها، باید بخشی از طرحهای صنعتی به منطقه ویژه اقتصادی منتقل شوند زیرا خدمات زیربنایی در آن ها فراهم است. وی با اشاره به اینکه بخشی از مسائل موجود مربوط به حوزه قوانین و مقررات است که باید اصلاح شود، ادامه داد: تا زمان اصلاح قوانین و یا وضع قوانین جدید باید با ظرفیتهای فعلی قانونی کارها را پیش برد.
فداکار، نیز از سازمان ایمیدرو انتقاد کرد و گفت: ایمیدرو همه پهنهها را گرفته و از ظرفیتهای استان کرمان استفاده میکند اما چندان کمکی به استان نمی کند. وی بیان کرد: گزارش عملکرد ایمیدرو در حوزه برق و جاده در جنوب استان کرمان تهیه و همچنین ارزیابی محیط زیستی طرحها نیز ارائه شود.
استاندار کرمان در خصوص حقوق معادن گفت: براساس قانون بودجه، به میزان واریزیهایی که شرکتهای معدنی بابت حقوق دولتی پرداخت میکنند، درصدی باید در اختیار استان قرار گیرد که بر این اساس امسال باید حدود ۵۰۰ میلیارد تومان به استان از این محل داده شود که به نسبت واریزیها ۲۵۷ میلیارد تومان به خزانه واریز شده و امیدواریم مابقی آن به استان برگشت داده شود.
گفتنی است در این نشست گزارشی از وضعیت پنجره واحد الکترونیکی در جنوب استان، تبیین وضعیت معادن جنوب استان و بررسی مسائل و مشکلات توسعه معادن جنوب استان ارائه شد.