بر اساس مصوبات قبلی هیئت وزیران، استقرار شرکت‌های تولیدی و صدور جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری در شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران و برخی از دیگر شهرهای بزرگ، با ممنوعیت و محدودیت همراه است. طبق ماده (۸) قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان، این شرکت‌ها مجازند در محدوده شهر تهران و دیگر شهرها با رعایت مقررات زیست محیطی مستقر شوند و مجوزهای لازم را دریافت کنند. مصوبه «ضوابط استقرار واحدهای صنایع پیشرفته و فعالیت‌های دانش‌بنیان» در راستای اجرایی کردن ماده (۸) قانون، توسط معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهوری و با همکاری سایر نهادهای مربوطه از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حفاظت محیط زیست، تهیه و در تاریخ ۱۳۹۴/۹/۱۵ در هیئت وزیران به تصویب رسید(لینک). بر مبنای این مصوبه، آن دسته از شرکت‌های دانش‌بنیان که تولیدکننده کالا بوده (اعم از دانش بنیان صنعتی، دانش بنیان تولیدی و دانش بنیان نوپا) ، در شهرهای دارای محدودیت استقرار و در مکانهای مجاز در حال فعالیت هستند و فعالیت شرکت در آن مکان از حیث رده‌بندی زیست محیطی مجاز باشد، می‌توانند جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری دریافت کنند.

مکان‌های مجاز طبق این مصوبه عبارتست از:

۱- کاربری‌های صنعتی و کارگاهی

۲- پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد مصوب

۳- شهرک‌های دانش سلامت

۴- شهرک‌ها و نواحی صنعتی قانونی

۵- مکان‌های صنعتی مجاز داخل یا خارج محدوده مصوب شهری و روستایی

مبنای تصمیم‌گیری برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان در مکان‌های مجاز، رده‌بندی زیست‌محیطی پیوست مصوبه فوق‌الذکر است. شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در شهرهای دارای محدودیت استقرار (شامل تهران، کرج، اصفهان، تبریز، شیراز، اهواز، اراک و مشهد) در صورت رعایت سایر شرایط مندرج در این مصوبه، می‌توانند درخواست خود جهت دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره‌برداری را ارسال کنند. برای سایر شهرها محدودیتی وجود ندارد و در نتیجه نیازی به استفاده از این مصوبه و ارائه تقاضا به معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری نیست و تقاضای این شرکت‌ها، با روال‌های عادی در سازمان‌ صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه پیگیری خواهد شود.

شرکت‌هایی که صرفاً به ارائه خدمات فنی مهندسی می‌پردازند و حداکثر تولید آنها در حد نمونه‌سازی است، بدون نیاز به استفاده از این مصوبه، می‌توانند از دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت برای صدور جواز تأسیس و پروانه بهره‌برداری برای واحدهای فنی مهندسی استفاده نمایند (لینک). همچنین شرکت‌های فناوری اطلاعات، می‌تواند با مراجعه به سامانه صدور پروانه بهره‌برداری نرم‌افزار (لینک)، پروانه بهره‌برداری مختص خود را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کنند.

شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی پس از مطالعه “مصوبه هیئت وزیران” (لینک) و “سوالات متداول” (لینک) باید:

** فرم مشخصات شرکت برای اخذ جواز تاسیس و پروانه بهره برداری در شهرهای دارای محدودیت استقرار را تکمیل و در کارتابل خود بارگذاری کنند.

در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر، شرکتهای متقاضی می‌توانند از طریق مرکز مشاوره دانش‌بنیان به شماره ۰۲۱-۸۳۵۳۴ و برای پیگیری آخرین وضعیت درخواست شرکت از طریق ایمیل esteghrar.daneshbonyan@chmail.ir اقدام نمایند.