وام بلاعوض شرکتهای دانش بنیان
واژه بلاعوض، یک اصطلاح حقوقی است که به انجام شدن داوطلبانه و دلخواهانه یا از روی بخشش چیزی اشاره دارد. وام بلاعوض یا گرنت، بودجهای است که به نهادها، موسسات، شرکتها یا افراد، اعطا میشود. اغلب گرانتها برای انجام کار یاپروژه خاصی داده میشوند و درجاتی از گزارش دهی را نیاز دارند. انواع پروژهها (پروژههای عمرانی ،فرهنگی ،بهداشتی،آموزشی،پژوهشی و تحقیقاتی و غیره) را میتوان با حمایت گرانتها انجام داد. به عنوان مثال (گرنت پژوهشی)، گرانتی است که برای انجام طرح پژوهشی اعطا میشود.
گرنت دهندگان گوناگون و متنوعاند مانند دولتها و نهادها و سازمانهای دولتی، صنایع و شرکتهای خصوصی، نهادها و سازمانهای بینالمللی، NGO ها و نیز بنیادهای خیریه. البته افراد حقیقی نیز میتوانند به عنوان گرنت دهنده مطرح باشند.
معاونت علمی ریاست جمهوری در قالب صندوق نوآوری و شکوفایی اقدام به عطای وام بلاعوض به فعالیتها و شرکتهای خاص نموده است.
مواردی که به آنها وام بلاعوض تعلق میگیرد
در صورتی که شرکتی به دریافت وام بلاعوض در زمینههای تحقیق و توسعه نیاز داشته باشد، میتوانند از طریق صندوق نوآوری و شکوفایی برای دریافت آن اقدام نمایند. صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور حمایت از شرکتهای دانش بنیان و کمک به تحقیق و توسعه در زمینههای زیر از طریق منابع مالی خود، اقدام بهاعطای وام بلاعوض به شرکتهای دانش بنیان نموده است.
- اجرای طرحهای نوآورانه تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
- توسعه ایدههای فناورانه تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
- مهندسی معکوس محصولات با تکنولوژی بالا تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
معاونت اعطا کننده وام بلاعوض در صندوق نوآوری و شکوفایی
در صندوق نوآوری و شکوفایی معاونتهای متعددی وجود دارد که هر کدام وظایفی را عهده دار هستند. این معاونتها در راستای اهداف کلان صندوق در حال حمایت از شرکتها و مؤسسات دانش بنیانمیباشند. معاونتهای صندوق نوآوری و شکوفایی عبارتند از:
- معاونت نوآوری
- معاونت سرمایه گذاری
- معاونت توسعه و پشتیبانی
- معاونت تسهیلات و تجاری سازی
- معاونت برنامه ریزی
برای اعطای وام بلاعوض، معاونت نوآوری عهده دار مسائل و پیشبرد کار میباشد.
ریاست معاونت تسهیلات و تجاری سازی: دکتر رحیمی
میزان حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان وام بلاعوض
صندوق نوآوری و شکوفایی موظف است برای طرحهایی که برای رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی نیاز مالی داشته باشند، تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال معادل ۵۰ میلیون تومان وام بلاعوض اعطا نماید.
در اخبار جدیدی که از این نهاد مسئول بیان شده است، قرار بر آن شده تا میزان سقف وام بلا عوض برای شرکتهای دانش بنیان تا ۳ میلیارد ریال معادل ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یابد.
شرایط و فرآیند اعطای وام بلاعوض
همانطور که پیش از این بیان شد، شرکتها و افرادی که خواهان دریافت وام بلاعوض از صندوق نوآوری و شکوفایی میباشند، باید در قالب شرکتهای دانش بنیان اقدام نمایند. و همانطور که ذکر شد این وام به به طرحهای زیر تعلق میگیرد:
- اجرای طرحهای نوآورانه تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
- توسعه ایدههای فناورانه تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
- مهندسی معکوس محصولات با تکنولوژی بالا تا رسیدن به نمونه اولیه آزمایشگاهی برای محصول جدید
برای ثبت درخواست خود کافیست نامه را به عنوان شرج درخواست خود به صندوق نوآوری و شکوفایی فکس نمایید و با شماره تلفن ۴۲۱۷۰۰۰۰ تماس حاصل نمایید و فکس درخواست خود را اعلام نمایید تا موضوع در آن نهاد پیگیری شود. پس از ارسال نامه، با یکی از کارشناسان صندوق در ارتباط خواهید بود و برای بررسیهای حضوری و میدانی، کارشناسان صندوق به همراه نیرویی متخصص در زمینه شرکت متقاضی، برای ارزیابی دقیقتر خواهند آمد و موضوع را بررسی خواهند کرد.
پس از تهیه گزارش و تصویب نهایی در کمیته صندوق، مبلغ مصوب را به متقاضی پرداخت مینمایند.
لازم بذکر است تا کنون اعطای وام باعوض برای تعداد اندکی متقاضی مصوب شده است و عموماً صندوق نوآوری و شکوفایی، علیرغم وظیفه خود علاقهای برای اعطای این نوع وام را ندارد.
سایر نهادهایی که وام بلاعوض اعطا میکنند
عموماً نهادهای دولتی و همینطور صندوقهای خصوصی و یا فرشتگان کسب و کار به پرداخت وامهای بلاعوض مشغولند و برخی برای انجام کارهای فرهنگی اینگونه وامها را اعطا میکنند و برخی دیگر هم در غالب یارانه تولید. برخی نهادهای دیگر نیز برای حفاظت از محیظ زیست به این کار مشغولند. این ارگانها و نهادهایی که در این زمینه به اعطای وام میپردازند به قرار زیر است:
- بنیاد ملی نخبگان
- کمیته امداد امام خمینی (ره)
- بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
- شهرداری تهران
- سازمان حفاظت از محیط زیست
- دبیرخانه شورای عالی اطلاع رسانی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات
- سازمان بهره وری انرژی ایران